Gratis verzending vanaf €50
3 Gratis promo’s bij bestelling vanaf € 50,-
Diapositive précédente
Diapositive suivante

Waarom kun je cystische acne niet behandelen zoals gewone puistjes?

Bekroonde dermatoloog Dr. Howard Murad onthult het antwoord

We hebben de dermatoloog en Murad-oprichter Dr. Howard Murad (die toevallig ook zelf aan acne heeft geleden) gevraagd om na bijna 50 jaar behandeling van patiënten alles te vertellen over cystische acne – van waarom je een acnecyste niet kunt behandelen als elke ander puistje, tot behandelingen voor pijnlijke oneffenheden die niet kunnen wachten op verlichting door een bezoek aan de dermatoloog.

Maar eerst, wat is cystische acne precies?

Het is belangrijk om te weten dat alle soorten acne beginnen als een mee-eter. Dus hoe ontstaan mee-eters?

  • Dode huidcellen die niet op natuurlijke wijze van het huidoppervlak verdwijnen, vermengen zich met oliën.
  • Dit verstopt de poriën en veroorzaakt acne veroorzakende bacteriën.
  • Zodra deze oliën, dode huidcellen en bacteriën samenkomen, ontstaat een mee-eter (zichtbaar als een bultje op de huid).
  • De oorzaken van mee-eters kunnen verschillen, zoals genetische factoren, stress, dieet, anticonceptiepillen en meer.

Acne met cysten (ook bekend als acne-cysten) is ontstekingsacne, wat betekent dat bacteriën een door olie en huidcellen verstopte porie hebben ontstoken. Je lichaam probeert de bacteriën en de verstopte huidcellen in de porie te bestrijden en weg te duwen, wat leidt tot ontstekingen.

Terwijl ontstekingsacne aan de mildere kant kan zijn, wordt echte cystische acne geclassificeerd als ernstige acne, die zich op de huid vertoont als pijnlijke, gezwollen, met vuil gevulde bulten die diep onder het huidoppervlak leven. “Cystische acne is dieper en breder dan gewone acne omdat het niet slechts één bult is, maar een concentratie van meerdere grote bultjes”, legt Dr. Murad uit. “Dat is waarom acne-cysten niet gemakkelijk verdwijnen met standaard acnebehandelingen zoals benzoylperoxide – je kunt ze niet behandelen zoals andere puistjes.”

Hoe weet ik of ik daadwerkelijk cystische acne heb?

Cystische acne kan in principe overal voorkomen waar je poriën hebt, maar het komt vooral voor op het gezicht, de nek, de schouders en de bovenarmen. De echte diagnose van ernstige acne (zoals cystische acne) moet door een arts of dermatoloog worden vastgesteld, maar ernstige acne vertoont veel voorkomende tekenen zoals:

  • Pijn
  • Zwelling
  • Roodheid
  • Trekkerigheid
  • Puistjes

Wat is de beste cystische acne behandeling?

De beste behandeling voor cystische acne hangt af van de diagnose die de dermatoloog stelt. Sommige behandelingen van cystische acne in de praktijk kunnen een cortisone-injectie omvatten die de cyste diep onder het oppervlak aanpakt om verlichting te bieden bij zwelling en roodheid. Cortisone-injecties moeten echter worden beschouwd als kortetermijn-verlichting en niet als vervanging van een consistent behandelplan voor de acnegevoelige huid dat helpt dode huidcellen te verwijderen, overtollige olie onder controle te houden en de huid in balans te brengen. Dermatologen kunnen ook tretinoïne (vitamine A) voorschrijven, evenals antibiotische middelen om bacteriën te verwijderen en het pijnlijke gevoel te verzachten.

Hoe zit het met salicylzuur en benzoylperoxide?

Van bekende, vrij verkrijgbare producten tegen acne, zoals salicylzuur, is bewezen dat ze bacteriën doden en acne helpen verwijderen en voorkomen. Benzoylperoxide kan ook helpen bij de behandeling van oneffenheden, maar wordt vaak gebruikt voor ernstigere acne (hoewel studies hebben aangetoond dat het minder effectief is bij mee-eters). Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ingrediënten, zoals het gebruik van fytosteroïden – steroïden op basis van planten – in producten kunnen de verzachtende effecten van een cortisone injectie nabootsen zonder de naalden.

Hoe kan ik cystische acne voorkomen?

Dr. Murad zegt: “Ik vertel mijn patiënten dat ze hun cystische acne dagelijks moeten behandelen als voorzorgsmaatregel, zelfs als ze geen bultje zien of voelen – vooral als de bultjes op dezelfde plek terugkomen.” Je dagelijkse cystische acne routine moet bestaan uit een reiniger, toner, behandeling en vochtinbrengende crème voor de acnegevoelige huid (en vergeet natuurlijk geen SPF). Ga nooit aan puistjes pulken of knijpen – vooral niet aan cystische acne of ernstigere acne – want dat kan grote verkleuringen en littekens veroorzaken.

Hoewel een consistent schema essentieel is, zegt Dr. Murad: “De behandeling van acne vereist een meer algemene aanpak die ook levensstijl en voeding omvat. De huid is meestal een weerspiegeling van hoe goed we eten, hoe goed we slapen en hoe we omgaan met stress.” Als je het gevoel hebt dat je alles hebt geprobeerd om je acne cysten te behandelen, is het misschien tijd om wat self-care te proberen, vooral wanneer stress over het hebben van acne de aandoening juist kan verergeren, merkt Dr. Murad op: “Het kan een verschrikkelijke cyclus zijn. Acne kan een emotioneel effect hebben dat het gevoel van eigenwaarde kan beïnvloeden, wat vervolgens stress veroorzaakt en dus mogelijk meer acne. Vertel altijd aan een dermatoloog of iemand die je vertrouwt hoe je je voelt en neem de nodige stappen om voor jezelf te zorgen. Want uiteindelijk zal dat te zien zijn op je huid.”

Bekijk hier al onze Murad Blemish producten.

Share this post on:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp