Gratis verzending vanaf €50
3 Gratis promo’s bij bestelling vanaf € 50,-
Vorige slide
Volgende slide

Beschadiging van de huidbarrière? Hoe je kunt zien of je het hebt (en hoe je het kunt herstellen)

Ben je fan van retinol in je skincare, houdt glycolzuur jouw huid stralend of is salicylzuur met maximale sterkte jouw “heilige graal” voor het stoppen van puistjes? Dit zijn dan ook de klinisch bewezen actieve ingrediënten, maar we noemen ze niet voor niets actief. Ze zijn krachtig en kunnen in sommige gevallen te veel van het goede zijn, waardoor een beschadigde huidbarrière kan ontstaan.

Hoe weet je of je huidbarrière beschadigd is? Het is lastig te diagnosticeren, omdat symptomen variëren van roodheid en schilfering tot bultjes (zelfs puistjes) en ruwheid. Vaak maken we de schade aan onze huidbarrière erger door de schilfers en bultjes traditioneel te behandelen, door flink te gaan scrubben. Of we gaan vooral kalmerende producten gebruiken die mogelijk weer de poriën verstoppen en de symptomen kunnen verergeren.

Actieve stoffen dragen niet alle schuld: omgevingsfactoren zoals koud weer, lage luchtvochtigheid en blootstelling aan de zon kunnen tekenen van een beschadigde huidbarrière veroorzaken.

Lees verder om te leren hoe je kunt weten of je huidbarrière beschadigd is, wat mogelijk de oorzaak is van een verstoorde barrière, welke veranderingen je kunt toepassen en wat er op cellulair niveau gebeurt terwijl je begint met het herstelproces van de huid.

GERELATEERDE PRODUCTEN

Hydration Repair Cream – Murad
Hydration Repair Mask – Murad
Hydration Repair Serum – Murad
Soothing Oat and Peptide cleanser – Murad

Begrip van de huidbarrière:
Wanneer mensen praten over de huidbarrière, verwijzen ze waarschijnlijk naar de stratum corneum. De stratum corneum is de buitenste laag van de huid, bestaande uit dode huidcellen of corneocyten die zijn samengebonden door een lipidenmatrix. Boven op deze dode huidcellen ligt een dun filmlaagje met een lage pH-waarde, bekend als de zuurmantel, bestaande uit een combinatie van talg en zweet.

Deze lagen functioneren elk om de huid en het lichaam te beschermen tegen de buitenwereld. Lipiden zijn hydrofoob, wat betekent dat ze water afstoten, waardoor externe vloeistoffen geen contact kunnen maken met diepere huidweefsels, spieren en andere organen. Deze lipidenlaag houdt ook water binnen het lichaam om een gezond hydratatieniveau te behouden.

Naast de lipiden vormen strak gelaagde corneocyten een fysieke barrière tussen irriterende stoffen en de levende cellen eronder.

Ten slotte handhaaft de pH-waarde van de zuurmantel, ongeveer 5,5, een gezonde balans van bacteriën, waardoor een mogelijke infectie door meer virulente (schadelijke) stammen wordt voorkomen. Deze afzonderlijke microbiomen helpen bij het handhaven van een strikte scheiding tussen binnen en buiten en voorkomen infecties in het lichaam.

Tekenen van beschadigde huidbarrière
Elke laag of elk element van de huidbarrière die wordt aangetast, kan leiden tot irritatie. Een beschadigde huidbarrière gaat gepaard met enkele kenmerkende tekenen:
• Roodheid of vlekken: roodheid of vlekken kunnen het gevolg zijn van een ontsteking of infectie, die een gezonde huidbarrière normaal gesproken kan voorkomen. De aanwezigheid van deze symptomen kan duiden op barrièredysfunctie in meer of mindere mate.
•Brandend, jeukend of stekend gevoel: deze symptomen kunnen ook wijzen op een beschadigde huidbarrière. Deze symptomen kunnen ook samengaan met roodheid of vlekken.
• Gevoeligheid voor warme en koude temperaturen: het verlies van corneocyten bovenop levend huidweefsel, kan het gevoelige weefsel eronder blootstellen aan meer sensorische informatie dan ze gewend zijn, wat leidt tot extra gevoeligheid voor temperatuurschommelingen.
• Droogheid: een beschadigde lipidenlaag kan leiden tot transepidermaal waterverlies (TEWL), wat kan leiden tot een droge of gedehydrateerde huid.
• Trekkerige huid: dit is een ander teken van dehydratatie en vochtverlies dat kan voortkomen uit een beschadigde huidbarrière. Studies hebben aangetoond dat bepaalde omgevingen en praktijken schade aan de huidbarrière kunnen veroorzaken of verergeren. Hier zijn enkele veelvoorkomende handelingen waarmee je beter kunt stoppen als je last hebt van aanhoudende irritatie:
• Overmatig exfoliëren: overmatige exfoliatie verwijdert de fysieke laag corneocyten die fungeert als pantser voor het gezonde huidweefsel. Fysieke exfolianten zoals washandjes en make-updoekjes kunnen mechanische schade aan de huidbarrière veroorzaken, en chemische exfolianten, vooral in combinatie met andere actieve ingrediënten, kunnen de droogheid en irritatie verhogen. Het gebruik van een geschikte exfoliant in je huidverzorgingsroutine kan gunstig zijn wanneer het met mate wordt gedaan, zelfs voor een gedehydrateerde huid, en met overweging van je huidtype.
• Overmatig gebruik van actieve ingrediënten: actieve ingrediënten (zoals retinoïden, AHA’s, salicylzuur en benzoylperoxide) kunnen de structuur of functie van de huid veranderen en kunnen droogheid en schade aan de huidbarrière veroorzaken. Hoewel deze actieve ingrediënten toegestaan zijn en krachtig zijn in hun vermogen om aandoeningen zoals acne te behandelen, betekent dezelfde kracht dat overmatig gebruik negatieve gevolgen kan hebben. Ze moeten dus met voorzichtigheid en zorg worden gebruikt.
• Gebruik van producten op basis van alcohol: onderzoek toont aan dat huidverzorgingsproducten met bepaalde soorten alcohol kunnen leiden tot een verhoogd transepidermaal waterverlies, wat wijst op verstoring van de lipidenlaag en verhoogde roodheid. De combinatie van roodheid en verstoring van de lipidenlaag is een mix die beschadiging van de huidbarrière kan aantonen.
• Geen zonnebrandcrème gebruiken: blootstelling aan ultraviolette stralen van de zon kan ook een rol spelen bij huidirritatie, aangetaste huidbarrière en verstoring van de huidgezondheid door vochtverlies en uitdroging door te veel zon. UV-straling kan ook leiden tot verlies van elasticiteit van de huid door langdurige blootstelling. De dubbele rollen van celreparatie en celvernieuwing in huidregeneratie Het herstel van de huid zal profiteren van twee gerelateerde maar verschillende processen: celreparatie en celvernieuwing.
• Celreparatie: herstel en vervanging van huidcellen Epidermaal herstel vindt plaats als reactie op elk soort schade aan de huid. Een gezonde huidbarrière voorkomt infectie en uitdroging, dus een groot deel van het reparatieproces (ook wel re-epithelialisatie genoemd) is gericht op het herstellen van de stratum corneum naar zijn functionele staat. We kunnen onze barrière helpen door deze te ondersteunen met peptiden, hydratatoren en omega’s.
• Celvernieuwing: het proces van afschilfering en vernieuwing. In tegenstelling tot celreparatie is celvernieuwing een voortdurend proces in de huid, dat continu werkt ongeacht of er schade is. Het menselijke epitheel schilfert constant dode huidcellen af, wat betekent dat je lichaam voortdurend nieuwe corneocyten produceert en ze omhoogduwt om de stratum corneum gezond te houden. Actieve ingrediënten stimuleren dit vernieuwingsproces, vooral naarmate we ouder worden en het proces vertraagt van 20 dagen naar tot wel 60+ dagen. Huidverzorgingsproducten met retinoïden en op vitamine A gebaseerde ingrediënten, hebben aangetoond de snelheid van celvernieuwing te verhogen en kunnen nuttig zijn bij het herstellen van een beschadigde huidbarrière.Beste manieren om schade te voorkomen. Hier zijn nog drie stappen die je kunt nemen om zowel het herstel van de huidbarrière mogelijk te maken als verdere huidschade te voorkomen:
• Kies je reiniger/cleanser verstandig: in plaats van gewone zeep, die vaak basisch is en de zuurmantel van de huid kan verstoren, zal een milde reiniger niet snel de huidbarrière verstoren.
• Blijf gehydrateerd en gezond: schade aan de huidbarrière kan leiden tot transepidermaal waterverlies (TEWL); voldoende water drinken en het eten van waterrijke voedingsmiddelen kan uitdroging verminderen en de processen van celreparatie en celvernieuwing in de huid helpen.
• Hydrateer slimmer, niet harder: kies een moisturizer die humectanten bevat zoals hyaluronzuur, die hebben aangetoond het waterverlies te verminderen en de hydratatie van de stratum corneum te verhogen. Dit is vooral belangrijk bij lage luchtvochtigheid, wanneer een droge huid een grotere zorg wordt.

Share this post on:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp